Великобританія зняла заборону на видобуток сланцевого газу

Четвер, 13 грудня 2012, 17:16

Британський уряд ухвалив рішення відновити видобуток газу методом фрекінга навіть незважаючи на підозру, що він може викликати землетруси.

Про це передає "Лента.ру" з посиланням AFP.

За словами міністра енергетики Едварда Дейві, компанії будуть застосовувати фрекінг під "жорстким контролем для зниження ризиків сейсмічної активності".

Британська нафтова компанія Cuadrilla Resources була змушена призупинити геологорозвідку із застосуванням цього способу в Ланкаширі через те, що після зробленого нею буріння свердловин були зафіксовані поштовхи в 2,3 і 1,5 бала в квітні-травні 2011 року.

Дейві зазначив, що рішення було прийнято після глибокого вивчення всіх даних експертами.

Він додав, що чиновники будуть уважно спостерігати за такими роботами, щоб забезпечити екологічну безпеку.

При цьому міністр підкреслив, що розробка перспективних джерел газу, в першу чергу, сланцевого, повинна продовжуватися, щоб країна знизила свою залежність від імпорту і гарантувала свою енергобезпеку.

Фрекінг або гідравлічний розрив пластів широко застосовується у видобутку сланцевого газу, який важко витягти з породи іншими способами.

У США цей метод використовується, що дозволило країні різко збільшити газовидобування в останні кілька років.

Однак у Європі використовувати фрекінг заради видобутку сланцевого газу побоюються, оскільки є дані, що гідравлічний розрив пластів із застосуванням хімікатів може завдати істотної шкоди навколишньому середовищу.

Франція і Болгарія вже заборонили буріння свердловин за допомогою фрекінга.

Нагадаємо, уряд України сподівається на газ, від якого відмовляються у Європі.