США врятує Європу від газової залежності

Четвер, 13 грудня 2012, 11:59

США мають намір підтримати союзників по блоку НАТО в Європі в подоланні їх залежності від російського газу.

Про це йдеться в законопроекті, що знімає обмеження на поставки американського зрідженого природного газу в Європу і покликаний посилити конкуренцію на європейських енергетичних ринках, передає "УНІАН".

"Можливість експорту газу в США допоможе усунути важелі впливу Росії на залежних від поставок газу союзників по НАТО... Адміністрація США повинна більшою мірою підтримувати диверсифікацію шляхів поставок газу, в тому числі конкурентоспроможність стратегічно важливих трубопроводів, що йдуть в Європу із Середньої Азії", - заявив замглави міжнародного комітету сенату республіканець Річард Лугар.

Разом з тим, закон, якщо конгрес затвердить його, буде носити в більшій своїй частині характер резолюції.

Тим не менше, сам Лугар вважає, що відмова від такої підтримки союзників по НАТО зробить їх повністю залежними від Росії. На його думку, влада США повинні також переглянути свою політику в Середній Азії і активізувати роботу в регіоні.

Зараз США заявляють про істотне зростання видобутку газу і збільшують прогнози з видобутку палива. При цьому Вашингтон активно працює над розвитком технологій з видобутку сланцевого газу.