"Укрзалізниця" знову жаліється на нестачу коштів

П'ятниця, 9 листопада 2012, 13:09

Щорічна потреба в коштах на модернізацію засобів електропостачання "Укрзалізниці" становить 1,5 млрд гривень.

Про це йдеться у повідомленні на сайті уряду.

"У 2012 році потрібно 1,85 млрд гривень, на період з 2014-2017 років до 1,55 млрд щороку, з них на планові ремонти електропостачання необхідно 200-250 млн, окрім цього на модернізацію пристроїв електрифікації залізниць потрібно щорічно спрямовувати від 1,3 до 1,8 млрд гривень", - сказано у повідомленні.

В "Укрзалізниці" повідомили, що закладених фінпланом реальних коштів вистачає лише на поточний ремонт, ще й далеко не в повному обсязі.

"За останні 5 років фінансування обсягів капремонту в середньому щорічно становило 65-70 млн гривень, в той же час фактична потреба в коштах на ремонт, враховуючи значне старіння пристроїв, втричі більша", - зазначили залізничники.

За даними компанії, на початок 2012 року 65% із 305 наявних тягових підстанцій відпрацювали понад 40 років, а до 2017 року кількість підстанцій з перевищеним терміном служби збільшиться до 71%.

"При таких умовах знаходиться під сумнівом питання надійності електропостачання і забезпечення у повній мірі встановлених швидкостей руху та вагових норм поїздів без проведення необхідної модернізації системи електропостачання", - заявили в "Укрзалізниці".

Нагадаємо, нещодавно "Укрзалізниця" повідомила, що хоче спрямувати у 2013 році на оновлення рухомого складу 8,66 млрд гривень.

Як повідомлялося, прем'єр-міністр Микола Азаров також зазначив, що для модернізації "Укрзалізниці" необхідно побудувати 400-500 поїздів.

Проте віце-прем'єр-міністр інфраструктури Колесніков зазначив, що коштів на оновлення залізничного пасажирського рухомого складу немає.

"Адміністрація завжди купувала ці поїзди за власні гроші, хоча за законом саме держава має забезпечувати фінансування закупівель поїздів для перевезення пасажирів", - заявили у прес-службі "Укрзалізниці".