Виноробам можуть знизити вартість ліцензії на оптову торгівлю

Середа, 7 листопада 2012, 08:40

У Мінагропроді запропонували замінити систему розрахунку щорічної плати за ліцензію на оптову торгівлю вином.

Про це пише "Комерсант-Україна".

"Замість фіксованого збору в 500 тис гривень міністерство пропонує виробникам платити по 0,15 гривень за кожен літр вина - але не більше 500 тис гривень. Відповідний законопроект вже пройшов узгодження Держпідприємництва", - пише видання.

Також, у міністерстві вважають, що однакова плата для всіх виробників призводить до нерівних умов конкуренції та монополізації ринку.

Так, за дев'ять місяці 2012 року ринкова частка десяти найбільших торговельних марок, за даними лідера ринку Inkerman International, зросла з 58,5% до 67,9%, хоча сам ринок впав на 29%.

"Крім того, чинне законодавство робить також неможливим виробництво унікальних місцевих вин", - йдеться в статті.

Зараз ліцензії на право оптової торгівлі оплачують 80 підприємств, хоча всього виробників виноматеріалів в Україні, за оцінками виноробної корпорації Укрвинпром, - порядка 500.

За даними Мінагропроду, такі підприємства за останні три роки справили 18,3 млн дал виноматеріалів - рівно стільки ж, скільки і підприємства з ліцензією на оптову продаж, з них 15,2 млн дал - підприємства, що випускали власне вино до введення плати за ліцензію.

Як пише видання, саме ці виробники тепер знову отримають ліцензію і займуться торгівлею власним продуктом.

"Через зростання кількості ліцензіатів відомство розраховує і на збільшення надходжень до бюджету - на 4-9 млн гривень, до 44,5 млн гривень", - йдеться в статті.