Агентство S&P визнали винним в обмані інвесторів

Понеділок, 5 листопада 2012, 18:50

Австралійський суд порахував, що рейтингове агентство ввело інвесторів в оману, присвоївши найвищий рейтинг цінних паперів, які незабаром знецінилися.

Про це пишуть "Ведомости" з посиланням на газету Financial Times.

Федеральний суд Австралії 5 листопада визнав, що міжнародне рейтингове агентство Standard&Poor's в 2006 році ввело інвесторів в оману, присвоївши найвищий рейтинг цінних паперів, які згодом знецінилися.

Колективний позов до суду на рейтингове агентство подали 12 муніципалітетів в австралійському штаті Новий Південний Уельс (ще один муніципалітет веде суди з S&P самостійно).

Позивачі заявили, що в 2006 році придбали цінні папери Constant Proportion Debt Obligation (CPDO), емітовані банком ABN Amro. Муніципалітети витратили на облігації 16 млн австралійських доларів (16,6 млн доларів), довірившись оцінкам аналітиків S&P, що присвоїли паперам найвищий рейтинг - ААА.

Проте менш ніж через два роки після цього, під час кризи в 2008 році, папери втратили в ціні більше 90% первинної вартості.

Федеральний суд постановив, що рейтингове агентство S&P проявило некомпетентність, присвоївши найвищий рейтинг ААА цінним паперам, які описані в судових матеріалах як "надзвичайно складні".

Суд також визнав, що S&P і банк ABN в інформації про цінні папери допускали спотворення фактів, тим самим вводячи інвесторів в оману.

Муніципалітети мають намір отримати компенсацію збитку - 16 млн австралійських доларів, втрачених в результаті знецінення паперів, а також судових витрат.

За даними видання, загальний розмір компенсації може сягнути 30 млн австралійських доларів (31,2 млн доларів).

Крім того, тринадцятий муніципалітет, який постраждав у результаті придбання облігацій, вимагає відшкодування збитку в розмірі 1 млн австралійських доларів (трохи більше 1 млн доларів).