Богатирьова хоче ввести в Україні посмертне донорство

Субота, 17 листопада 2012, 13:47

Міністерство охорони здоров'я розробило законопроект, згідно з яким кожен українець зможе стати донором органів після смерті, якщо при житті юридично не оформить відмову від такої перспективи.

Такий законопроект було передано до парламенту два тижні тому і наразі він перебуває на вивченні комітету Верховної ради з охорони здоров'я, передає "Інтерфакс-Україна" з посиланням на газету "Сегодня".

"Потім його мають передати на розгляд до ВР. Але думаю, що це буде вже за нового скликання", - сказав директор координаційного центру трансплантації органів, тканин і клітин МОЗ Руслан Салютін.

У свою чергу головний трансплантолог МОЗ Олександр Никоненко пояснив необхідність ухвалення такого закону.

"У нас сім центрів трансплантації готові до постійної роботи. Але трупне донорство практично блоковано. У нас у країні роблять сотню пересадок нирок на рік, одну - серця і 12-14 - печінки. При цьому щорічно трансплантації нирки потребують понад 2000 осіб, печінки - близько 1000, серця - 500-700", - сказав він.

За словами головного трансплантолога, при розробці українського законопроекту автори орієнтувалися на досвід Росії, Білорусі, Італії, Австрії.

Отже, після ухвалення закону всі українці стануть потенційними донорами.

"Їм два місяці роз'яснюватимуть, що вони можуть відмовитися від донорства: для цього потрібно буде написати заяву і віднести її до поліклініки за місцем проживання або відправити електронною поштою Держслужбі з трансплантації", - пише видання.

Це відомство створить єдиний реєстр відмовників, а також контролюватиме роботи із забору органів і пошук потенційних донорів.

"Ми створимо єдину вертикаль, щоб одна служба все контролювала. Наразі функції контролю за трансплантацією органів розкидано на сім відомств у МОЗ, ми хочемо це централізувати", - наголосив Салютін.

За словами медичного адвоката Людмили Солоп, закон може бути корисний, але можливі і ризики, оскільки трансплантологія передбачає не лише пересадку внутрішніх органів, а й сухожиль, м'язів, шкіри, тобто людину зможуть розібрати на органи.

Ще один ризик, про який кажуть юристи, - неякісні органи для трансплантології та процвітання "чорного" ринку органів.