Фірташ купує газ у офшору, щоб не платити мільйонні податки

Неділя, 11 листопада 2012, 10:40

Чотири хімічних підприємства зі сфери впливу Дмитра Фірташа закуповують імпортний газ у кіпрської компанії-дилера OstChem Holding Limited, яка входить у групу Ostchem Group, також підконтрольну газово-хімічного олігарху.

Мова йде про підприємства - ВАТ "Концерн "Стирол“, ПАТ "Рівнеазот“, ВАТ "Сєвєродонецьке об'єднання "Азот", ВАТ "Азот", пише ZN.UA.

Сума закупівель цих підприємств становить 3,35 млрд гривень.

Офшорна юрисдикція трейдера дозволяє формувати точку прибутку групи зв'язаних компаній не в Україні, а за її межами - в країнах з так званим «пільговим режимом оподаткування».

При цьому оптимізація може здійснюватися за рахунок різниці між цінами закупівель блакитного палива кіпрським трейдером і його продажу українським підприємствам, а завищення ціни імпорту газу на 20% буде означати втрати для українського держбюджету на суму 154,1 млн гривень.

Одночасно експорт продукції вищеназваних підприємств (діоксиду титану, аміаку, сірки, селітри, ільменітового діоксиду) через країни з пільговим режимом оподаткування становив 4,23 млрд гривень.

У разі заниження ціни експорту на 20%, недоплата до бюджету податку на прибуток становитиме 200 млн гривень.

Нагадаємо, нещодавно санатором підприємства "Сумихімпром" призначили менеджера Фірташа, який довів завод до банкрутства.