Відтік капіталу з Китаю оцінили в 3,8 трильйона доларів

П'ятниця, 26 жовтня 2012, 20:40

Відтік капіталу з китайської економіки в 2011 році склав більше 600 млрд доларів, а за останні 11 років - 3,79 трильйона доларів.

Про це повідомляється в дослідженні американської організації Global Financial Integrity (GFI), передає "Lenta.ru".

За словами гендиректора GFI Реймонда Бейкера, таких результатів по виведенню коштів немає ні в одній країні світу. Капітал виводять в основному за допомогою спотворення даних при виставленні рахунків-фактур: китайські імпортери домовляються з іноземними постачальниками про завищення закупівельних цін, розміщуючи таким чином кошти за кордоном.

У GFI підрахували, що за допомогою такої практики китайці незаконно перевели за кордон понад 86 відсотків від усієї суми за 11 років.

Компанії повертають виведені кошти під виглядом іноземних інвестицій, щоб отримати податкові знижки та інші пільги. Фізичні особи виводять кошти, щоб отримати з них більший дохід, ніж пропонують китайські банки.

В якості прикладу GFI призводить Британські Віргінські острови c населенням в 28 тисяч людей, які інвестували в економіку КНР 213,7 млрд доларів тільки в 2010 році.

На думку дослідників, відтоку капіталу сприяють невдоволення громадян банківською системою країни, яка субсидує держкомпанії коштами вкладників, а також прагнення компаній ухилитися від податків.

Істотну частку виведених коштів складають хабарі та відкати, але з'ясувати їх точний обсяг у загальній сумі відтоку дослідникам не вдалося.