Банкіри вважають, що Рада змінила Конституцію і просять скасувати закон

Вівторок, 23 жовтня 2012, 12:21

Асоціація "Український Кредитно-Банківський Союз" (УКБС) вважає, що президент повинен скасувати тотальний контроль за бізнесом.

Асоціація в рамках участі у Громадській раді при Мін`юсті, підтримала звернення ради до президента щодо необхідності застосування права вето до прийнятих парламентом змін до закону "Про захист персональних даних", сказано у повідомленні асоціації.

На думку УКБС, зміни передбачають необмежене втручання держорганів у діяльність усіх, хто здійснює обробку персональних даних, та нав’язують бізнесу додаткове державне технічне регулювання в сфері захисту персональних даних.

"2 жовтня Верховна рада прийняла закон, який ще на стадії опрацювання викликав суттєві зауваження експертів ВРУ через невідповідність Конституції та хибний підхід до розуміння імплементації Конвенції Ради Європи про захист осіб у зв’язку з автоматизованою обробкою персональних даних", - пояснюють у асоціації.

За даними УКБС, замість удосконалення порядку обробки та держреєстрації персональних даних, ухвалений закон змінює зміст статті 32 Конституції, за якою не допускається збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах нацбезпеки, економічного добробуту та прав людини.

"Натомість прийнятий закон передбачає, що поширення персональних даних без згоди суб’єкта персональних даних дозволятиметься в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини, "якщо це необхідно", - сказано у повідомленні асоціації.

УКБС зазначає, що неузгодженість прийнятих змін до закону "Про захист персональних даних" із законом "Про доступ до публічної інформації" та фактична підміна понять "персональні дані" та "публічна інформація" дозволить владі й надалі обмежувати доступ громадськості до публічної інформації з посиланням на конфіденційність усіх персональних даних без обмежень.

Експерти заявляють, що введення оцінки відповідності систем захисту інформації на держрівні очевидно створить значні перешкоди для ведення бізнесу та неминуче призведе до додаткових, і при цьому, абсолютно невиправданих фінансових витрат підприємців, адже такі системи не будуть впроваджуватись без погодження держрегулятором.

"Прийняття недосконалого закону загрожує збільшенням витрат держбюджету на утримання державних органів, що виконуватимуть одні й ті ж функції", - заявила гендиректор асоціації Галина Оліфер.