Тігіпко: майже 5 мільйонів українців працюють нелегально

Вівторок, 23 жовтня 2012, 11:09

На сьогоднішній день 4,7 мільйона українців працюють нелегально.

Про це заявив віце-прем'єр Сергій Тігіпко під час міжнародного форуму "Україна: Проект розвитку".

"4,7 мільйона українців працюють нелегально, не маючи соціального захисту і не оплачуючи, не підтримуючи 4 соціальних фонди, які дуже серйозно впливають на соціальні виплати в країні", - сказав він.

Тігіпко зазначив, що, згідно з дослідженнями Інституту економіки Національної академії наук, одна третина заробітної плати знаходиться в тіні.

"Я вважаю, що тут потрібен досить жорсткий, комплексний підхід. Перш за все, необхідне посилення відповідальності керівників підприємств за нелегальне робоче місце. Я вважаю, що за ці дії має відповідати не тільки персонально керівник, але і організація", - заявив віце-прем'єр .

За його словами, Україна могла б піти по шляху Болгарії та Чехії, коли вводилися 9 гарантованих рівнів зарплат, залежно від кваліфікації та секторів.

"Дуже важливо домовиться з бізнесом про зниження єдиного соціального внеску, який сьогодні є самим гнітючим", - додав Тігіпко.

Крім того, він зазначив, що за 2010-2012 роки середня зарплата зросла більш, ніж на 40%, а середня пенсія на 53%.

"Весь цей період падала безробіття. За статистикою Міжнародної організації праці, в 2009 році безробіття становила 8,8%. Вже в 2010 році - 8,1%, в 2011 - 7,9% і за 6 місяців 2012 року - 7,1 %", - сказав Тігіпко.

Як повідомлялося, нещодавно уряд схвалив програму сприяння зайнятості населення та стимулювання створення нових робочих місць на період до 2017 року.

Програма передбачає 10 основних напрямків роботи, серед яких: стимулювання створення нових робочих місць, підвищення рівня зайнятості сільського населення, посилення мотивації до легальної зайнятості та сприяння зайнятості соціально вразливих категорій населення, особливо молоді та інвалідів.

Економічна правда