Уряд хоче запровадити безліч податкових нововведень

Вівторок, 2 жовтня 2012, 16:44

У Раді зареєстровані два законопроекти уряду, що вносять зміни до Податкового кодексу щодо подальшого вдосконалення адміністрування податків і зборів.

Тексти відповідних законопроектів № 11284 та № 11285 ще не оприлюднені на сайті парламенту, передає "Інтерфакс-Україна".

Як повідомлялося, Мініфін спільно з Податковою розробили і представили на розгляд уряду законопроект, що припускає цілий ряд законодавчих податкових нововведень.

Як повідомили агентству в прес-службі ДПС, документ передбачає скасування обмежень за критерієм кількості найманих працівників для п'ятої та шостої груп платників єдиного податку, що, на думку авторів документа, сприятиме створенню додаткових робочих місць.

Документом також запропоновано зниження ставки єдиного податку для п'ятої та шостої груп з 7% і 10% до 5% і 7%, введення електронної форми заповнення заяви про перехід на спрощену систему оподаткування.

"Звертаємо увагу, що в законопроекті не передбачено право ДПС самостійно списувати кошти з рахунків компаній, які мають податковий борг, а також без суду вилучати власність платника податку, що перебуває в податковій заставі", - зазначили в Податковій.

"Проблема з ухилення від оподаткування шляхом використання офшорних нерезидентів та нерезидентів в країнах з пільговим оподаткуванням (ставка податку на прибуток на 6 процентних пунктів і більше нижчі, ніж в Україні) повинна вирішуватися шляхом впровадження формування доходів для цілей оподаткування у розмірі 120% вартості проданих таким нерезидентам товарів", - пояснили у відомстві.

Законопроектом передбачено розширення кола платників збору у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на газ для споживачів усіх форм власності, в тому числі і для суб'єктів господарювання, які закуповують газ для забезпечення власних потреб в якості палива і сировини у нерезидентів, а також нафтогазовидобувних підприємств , що використовують видобутий газ в якості палива і сировини не тільки для цілей нафтогазовидобутку.

За даними агентства, таку надбавку платитимуть суб'єкти господарської діяльності, які закуповують газ для своїх потреб у нерезидентів, і нафтогазовидобувні підприємства за ставкою 8% митної вартості та 16% вартості газу, використаного в якості палива або сировини.

Крім того, ДПС планує зобов'язати суб'єктів господарювання, що належать до третьої-шостої групи платників єдиного податку, що продають товари класу luxury, застосовувати реєстратори розрахункових операцій (РРО).

Законопроектом запропоновано, що обов'язкове застосування РРО торкнеться виключно платників податків, що відносяться до третьої-шостої групи платників єдиного податку.