Рада не збирається дозволяти продаж земель - Литвин

Понеділок, 15 жовтня 2012, 14:06

У найближчій перспективі в Україні не буде ринку продажу сільськогосподарських земель.

Про це заявив голова Верховної ради Володимир Литвин в ході прес-конференції, передає "Інтерфакс-Україна".

"Ринку землі не буде в найближчій перспективі, я маю на увазі землі сільськогосподарського призначення", - сказав спікер.

Він підкреслив, що в цьому питанні учасники погоджувальної ради були єдині. При цьому спікер підкреслив, що парламент повинен прийняти законодавчий акт, який би, скоріше, мав заспокоїти людей.

Литвин сказав, що попросив профільний комітет розглянути законодавчі акти з цього питання, зареєстровані депутатами фракції КПУ і депутатом фракції Партії регіонів, постійним представником президента в парламенті Юрієм Мірошниченком "для того, щоб вийти на ухвалення простого і зрозумілого рішення".

Спікер зазначив, що час у парламенту для вирішення цього питання ще є.

"Якщо буде готовий законопроект, то можна буде розглянути у вівторок, 16 жовтня. Якщо ні, то можна буде розглянути 6 листопада", - сказав Литвин.

За його словами, в цьому законопроекті йдеться про те, що мораторій на продаж сільськогосподарських земель і так існує, але була подвійна перестраховка - діяв безпосередньо закон про мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення до 1 січня 2013 року, але і, відповідно до законодавства, ринок землі в Україні може з'явитися тільки після прийняття закону про ринок землі.

Спікер підкреслив, що закону про ринок землі на порядку денному сесії нинішньої Верховної ради немає, він був виключений з пропозицій щодо розгляду законопроектів на цій сесії.

Як відомо, 16 жовтня, лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов заявив, що керівництво України може прийняти рішення про необхідність проведення референдуму з питання введення ринку землі.