США закрили ринок для українського марганцю

Понеділок, 15 жовтня 2012, 10:46

Америка продовжила на 5 років дію антидемпінгових мит у розмірі 163% на імпорт силікомарганцю з України.

Про це пише газета "Комерсант-Україна".

У своєму повідомленні, опублікованому в четвер увечері, американска компанія US ITC пояснила, що скасування обмежень могло б "в майбутньому" нанести матеріальний збиток товаровиробникам США.

Для продукції з Бразилії в US ITC вирішили зняти обмеження, визнавши, що її ввезення не загрожує американським компаніям.

Представники інтересів українських феросплавних заводів називають рішення US ITC політичним.

"Виробники зробили все від них залежне, щоб спростувати звинувачення у демпінгу. Їм допомогли і в посольстві України в США, і в Мінекономрозвитку, але вище голови не стрибнеш", - говорить радник юридичного бюро "Єгоров, Пугінський, Афанасьєв і партнери" Гліб Бялий , який представляв у цьому розслідуванні інтереси українських заводів.

Інший співрозмовник видання, знайомий з ходом переговорів, стверджує, що рішення США пов'язано з політичною ситуацією в країні: "Це реакція Білого дому на дії української влади щодо опозиції - екс-прем'єра Юлії Тимошенко, колишнього голови МВС Юрія Луценка та інших політв'язнів".

Домагатися перегляду мит українські феросплавні заводи можуть лише в 2016 році, але за рік до цього вони можуть спробувати домогтися зниження їх ставки.

"Теоретично ставка може бути знижена навіть до нуля. Компанії повинні будуть поставити в США партію товару, за якою буде визначено рівень демпінгу. Якщо він виявиться нижче 163% - теоретично можна розраховувати на зменшення антидемпінгового ставки", - пояснив Бялий.

Як відомо, мита на українську продукцію США ввели ще у 1994 році і потім двічі їх подовжували - в 2006 і 2011 роках.

Цю продукцію в Україні виробляють Нікопольський, Запорізький і Стахановський заводи феросплавів, контроль над якими здійснює група Приват Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова.