Україна відстає у розвитку інтернет-доступу

Понеділок, 15 жовтня 2012, 08:53

Розвиток інформаційних технологій в Україні страждає від низького проникнення мобільного та фіксованого широкосмугового інтернет-доступу.

Про це пише газета "Комерсант-Україна" посилаючись на звіт Міжнародного союзу електрозв'язку.

Згідно з повідомленням, організація опублікувала звіт "Вимірювання інформаційного суспільства", в якому вказала, що в 2011 році цими послугами в країні користувалися лише 4,4% і 7% населення відповідно.

Крім того, згідно зі звітом, це найнижчий показник серед країн СНД. Зростання проникнення інтернет-доступу практично не спостерігається, зазначають в організації.

Ці фактори стали основною причиною того, що в загальному рейтингу країн за рівнем розвитку IT Україна опустилася з 65-го на 67-е місце, пропустивши вперед Ліван і Бразилію.

МСЕ розраховує індекс розвитку інформаційно-комунікаційних технологій на основі трьох критеріїв: доступ населення до технологій, рівень їх використання і розвиток навичок з їх використання.

Причому за останнім показником Україна має високе положення в рейтингу - за рахунок практично 100%-ної грамотності населення та доступності середньої та вищої освіти країна займає 11-е місце.

Однак за рівнем доступності інформаційних технологій Україна опустилася з 69-го на 71-е місце.

За рік число абонентів фіксованої телефонії скоротилася (з 28,5 до 28,1 користувача на 100 чоловік населення), а середня пропускна здатність міжнародних інтернет-каналів знизилася (з 11Кбіт/с до 9,6 Кбіт/сек на одного користувача).

З іншого боку, за минулий рік зросла кількість домогосподарств, які мають інтернет-доступ (з 22,2% до 26,2%) і домашній комп'ютер (з 25,2% до 30,7%).

Як повідомлялося, частка активних користувачів інтернету в Україні сягнула 30% населення.

За даними дослідження Інтернет-асоціації України, щодня користуються інтернетом 12,2 млн українців без урахування дітей.