Shell та BP просять дозволити експорт сирої нафти з США

П'ятниця, 12 жовтня 2012, 13:57

Вперше за десятиліття нафтовидобувні корпорації і нафтотрейдери готові експортувати нафту з США в значних обсягах завдяки буму видобутку вуглеводневої сировини в країні.

Про це передають "Ведомости" з посиланням на Financial Times.

Подібний зсув у географії поставок здатний вплинути на світові ціни на нафту і перерозподілити транспортні та фінансові потоки між Європою, Західної Африкою і Північною Америкою, зазначає видання: більша пропозиція сирої нафти в Атлантичному басейні продавить вниз ціну з інших джерел, особливо північноморської Brent.

За даними видання, Royal Dutch Shell, BP, найбільший незалежний нафтотрейдер Vitol і ще три компанії звернулися до федеральної влади за ліцензією на експорт нафти з США.

Представник Shell підтвердив цей факт, BP і Vitol відмовилися від коментарів. Видання стверджує, що BP вже отримала ліцензію.

Американське законодавство протягом майже 100 років фактично забороняє експорт сирої нафти, для якого необхідна особлива ліцензія бюро промисловості та безпеки департаменту торгівлі США.

В останнє десятиліття країна експортувала менше 100 тис барелів сирої нафти на добу, тоді як імпорт становив 9 млн барелів.

Протилежна ситуація з нафтопродуктами і моторним паливом: в минулому році США вперше за 62 роки стали їх нетто-експортером (439 тис барелів на добу).

Однак зростання видобутку сирої нафти на освоєних родовищах Техасу і Північної Дакоти після появи нових технологій збільшення продуктивності пластів викликав бум пропозиції, якому тісно на внутрішньому ринку країни.

Поки мова йде про експорт сирої нафти на переробку в Канаду по морю: компанії зможуть сильно заощадити на транспортних витратах.

США стануть нетто-експортером нафти, але це навряд чи відбудеться раніше, ніж через десять років, сказав The Wall Street Journal аналітик Raymond James Павло Молчанов.

На його думку, компанії, які отримують ліцензії на експорт сирої нафти, поки відпрацьовують логістичні ланцюжки в очікуванні справжнього буму нафтовидобутку в США.