Лагун може купити Кредитпромбанк

Вівторок, 25 вересня 2012, 09:34

Cпіввласник Дельта Банку, Микола Лагун завершує переговори про купівлю контрольного пакету акцій Кредитпромбанку.

Міноритарні акціонери банку - три десятки зарубіжних установ - планують продати українському бізнесменові і свою частку в банку після закриття угоди, пише "Комерсант-Україна".

Про те, що Микола Лагун завершує переговори про купівлю 52% акцій Кредитпромбанку, виданню розповіло джерело в установі.

"Дуже схоже, що переговори закінчаться успішно і угоду скоро закриють", - додав співрозмовник.

Лагун не спростував інформацію, але відмовився коментувати деталі переговорів.

"Зможу говорити, коли закриємо угоду", - зазначив він.

З представником акціонерів Кредитпромбанку - Папунідісом Константіносом (контролює 46,58% акцій) - зв'язатися не вдалося, а глава правління Віктор Леонідов на дзвінки не відповідав.

За даними НБУ, на 1 липня Кредитпромбанк займав 19-е місце за активами (12,58 млрд гривень) із власним капіталом 2,14 млрд гривень.

Папунідіс Константінос поступився 48% акцій установи інвесторам ще два роки тому.

У 2010 році 28 іноземних банків і фінансових компаній, серед яких були ЄБРР, Raiffeisen Int., Commerzbank, Cargill, домовилися про входження в капітал Кредитпромбанку.

До кризи ці установи видали банку кредити на 400 млн доларів і в рамках їх реструктуризації конвертували борг в акції.

Джерело в НБУ підтвердило, що велика частина портфеля Кредитпромбанку інсайдерська, і це відображено у звітах банківського нагляду.

У банках-міноритарних акціонерів Кредитпромбанку обізнані про угоду.

"Ми дуже сподіваємося, що вона відбудеться, і після цього ми запропонуємо Лагуну викупити наші акції", - заявили в одному з них.

"Отримати гроші в нинішній конфігурації, коли більше половини кредитного портфеля видано структурам, пов'язаним з Віктором Нусенкісом (вважається власником банку), часом без всяких договорів та забезпечення, дуже малоймовірно", - заявили в одному з банків.

Кредити юрособам (83% портфеля) на 1 липня становили 8,2 млрд гривень.

Фінансисти вважають, що Микола Лагун заплатить символічну ціну за банк: вартістю угоди стане частина суми кредитів, не погашених структурами концерну "Енерго".

"Ймовірно, згідно з угодою, підписаною з 30 інвесторами, Нусенкіс повинен був викупити у них частку або продати банк, - вважає керуючий партнер компанії "Аваль Брок" Дмитро Полковський. - Не виключено, що перед виборами він вирішив продати весь свій український бізнес".