Українці вибирають сигарети замість хліба

Понеділок, 17 вересня 2012, 18:51

За І півріччя українці витратили на тютюнові вироби 12,4 млрд гривень, молоко - 3,5 млрд гривень, а хліб - всього 1,8 млрд гривень.

Такі цифри наводить президент українського аналітичного центру Олександр Охріменко, передає UBR.

За даними аналітичного центру, за січень-липень українці купили в роздрібній мережі (в офіційній торгівлі) продуктів харчування на 76 млрд гривень.

"Це становить близько 6,7% всіх грошей, які українці залишили в офіційній торговельній мережі. Цифра виглядає дуже переконливо, якщо згадати, що на покупку хліба та хлібобулочних виробів українці за перше півріччя витратили всього 1,8 млрд гривень, на купівлю молока 3,5 млрд гривень, на купівлю кондитерських виробів всього 3,3 млрд грн", - повідомив експерт.

Він також додає, що на хліб, молоко і шоколадки для дітей, можливо, людям і не вистачає коштів, але на тютюн вистачає навіть притому, що ціни на нього за рахунок акцизів зростають прискореними темпами.

Як повідомляється, за даний період українці витратили майже 12 млрд грн на покупку алкогольних напоїв, у той час як на купівлю безалкогольних - чаю, кави, мінеральної води і соків - було витрачено 7 млрд грн.

"Зрозуміло, що горілка дорожча, ніж мінералка, і п'ється горілка веселіше, ніж яблучний сік. Тож навіть висока ціна не може відлякати охочих купити спиртне", - коментує статистику Охріменко.

Нагадаємо, 16 серпня в Україні набув чинності закон, повністю забороняє рекламувати тютюнові вироби.

Варто відзначити, що минулого тижня парламент запропонував ввести мінімальну роздрібну ціну на тютюнову продукцію не дешевше 10 грн за пачку.