Меркель погодилася підтримати ЄЦБ щодо викупу боргів країн єврозони

Середа, 8 серпня 2012, 11:59

Канцлер ФРН Ангела Меркель підтримала пропозицію президента ЄЦБ Маріо Драгі щодо купівлі облігацій проблемних країн для скорочення вартості запозичень,

Про це випливає з заяви прес-секретаря уряду ФРН Георга Штрайтера, передають "Ведомости".

"Уряд (Німеччини) не сумнівається, що всі вжиті ЄЦБ дії відповідають його мандату", - сказав він.

Минулого тижня Драгі пообіцяв, що регулятор зробить все, щоб захистити єдину валюту і збити невиправдано високі ставки позик для проблемних країн, - проведе операції на відкритому ринку, задіє Європейський фонд фінансової стабільності та механізми нестандартної кредитно-грошової політики: "Заходи будуть розроблені в найближчі місяці".

Купівля облігацій європейських країн буде проводитися на жорстких умовах, які запропонують антикризові фонди регіону, уточнив член ради директорів ЄЦБ Ардо Ханссон, а програма буде постійно діючою і великою, її деталі розробляються, можливо, їх обговорить рада директорів ЄЦБ у вересні.

Як показав консенсус-прогноз Reuters, економісти чекають, що викуп облігацій Іспанії та Італії почнеться у вересні.

7 серпня прибутковість 10-річних облігацій Іспанії та Італії зросла на шість і п'ять базисних пунктів до 6,86% і 6,05% відповідно.

Всі знаходяться в режимі очікування, але серйозних рішень не буде до засідання конституційного суду ФРН у вересні, вважає стратег Норберт Вуте з Bayerische Landesbank.

Початок масштабних купівель облігацій стане найбільшим програшем ЄЦБ за всю історію, оскільки це означатиме втрату незалежності його стратегії, каже головний економіст MKM Partners Майкл Дарда.

За даними джерел Reuters, ЄЦБ за останній рік витратив 40 млрд на купівлі облігацій Греції і 140 млрд - Італії та Іспанії.

Позики Італії в ЄЦБ виросли в червні з 281,4 млн до 283,3 млн євро, повідомив національний центробанк.

Заявки на фінансування ЄЦБ в 420 млрд євро подали 67 європейських банків.