NYSE Euronext створить біржу для невеликих компаній

Понеділок, 6 серпня 2012, 20:12

Комітет NYSE Euronext зі стратегічного планування засновує пан'європейську Entrepreneurs 'Exchange ("Біржу підприємців"), щоб полегшити життя компаніям малої та середньої капіталізації.

Як зазначає газета "Ведомости", такі компанії зазвичай залежать від банківського кредитування, яке стало в кризу нестабільним джерелом фінансування.

"Є відчуття незадоволення, що в Європі робиться недостатньо, щоб допомогти компаніям малої та середньої капіталізації", - говорить голова комітету Фабріс Демарін, якого цитує видання.

Нова платформа повинна скоротити витрати компаній і зробити лістинг і торгівлю акціями більш прибутковими для них.

На Entrepreneurs 'Exchange компанії зможуть проводити первинні розміщення акцій (IPO) і облігацій, а також розміщувати конвертовані інструменти (pre-IPO).

У США малий і середній бізнес отримав підтримку влади у вигляді JOBS Act (Jump Start Our Business Start-ups) - закону, що полегшує залучення фінансування для таких компаній. Він був підписаний Бараком Обамою в квітні.

В Європі такого закону немає.

Для європейських компаній малої та середньої капіталізації у лондонській фондовій біржі є платформа Alternative Investment Market (Aim), а у NYSE Euronext - Alternext.

На обох кількість лістингів останнім часом падає.

З початку року на Aim пройшли лістинг 34 нові компанії і 63 компанії з цієї платформи пішли, число торгуються компаній на Aim скоротилося з 1694 у 2006 році до нинішніх 1114.

На Alternext торгуються 183 компанії, з початку року було сім нових лістингів в порівнянні з 46 в 2007 році.

За словами Демарін, проблема полягає в тому, що більшість торгових платформ в першу чергу орієнтується на "блакитні фішки". Для невеликих компаній витрати роблять проведення лістингу невигідним.

NYSE Euronext має намір перевести 900 компаній з капіталізацією менше 1 млрд євро, що торгуються на Euronext в сегментах B і C і на Alternext, на нову платформу.

Це створить на Entrepreneurs 'Exchange необхідну критичну масу, що з самого початку має привернути інвесторів, вважає Демарін.

NYSE Euronext хоче також заборонити високочастотну торгівлю (ВЧТ) акціями компаній малої та середньої капіталізації.

Фірми, що спеціалізуються на ВЧТ, відкривають позиції на частки секунди, за що останнім часом їх все більше критикують за збільшення волатильності ринку.

NYSE Euronext може ввести комісійні за скасовані замовлення - звичайну практику для трейдерів, що працюють з швидкими технологіями.

"Нова платформа передбачає повну реструктуризацію цього ринку. Ми прийшли до висновку, що після фінансової кризи ці ринки не можуть працювати, як раніше", - говорить Демарін.

Він вважає, що всі функції біржі повинні бути змінені, щоб доступ на ринок капіталу для компаній малої та середньої капіталізації став легшим.