SG та Credit Agricole йдуть з Греції зі збитками

Четвер, 30 серпня 2012, 14:16

Найбільші французькі банки за кілька тижнів готуються піти з Греції. До такого рішення їх підштовхнули побоювання про можливий вихід країни з Єврозони.

Про це повідомив "Інтерфакс" з посиланням на The New York Times.

29 серпня Societe Generale оголосив, що майже закінчив переговори з Piraeus Bank of Greece про продаж 99,1% акцій одного з найбільших в країні Geniki Bank.

Днем раніше Credit Agricole заявив, що має намір продати свій Emporiki Bank іншому грецькому банку. Угода повинна відбутися протягом декількох тижнів.

Французькі банки прийшли до Греції на етапі підйому, зокрема для роботи на ринку житлового кредитування.

Societe Generale придбав Geniki в 2004 році. Протягом останніх декількох років грецький підрозділ декларував збитки, а в 2011 році втратив 796 млн євро.

Credit Agricole купив Emporiki Bank в 2006 році. За перші дев'ять місяців 2011 року грецький підрозділ зафіксував збиток в 954 млн євро, і Credit Agricole за два роки влив 2 млрд євро, щоб збільшити його капітал.

Падіння котирувань грецьких облігацій, в які інвестували французькі банки, негативно позначилося на їх прибутках. Крім того, з поглибленням кризи підрозділи банків в Греції почали зазнавати збитків у зв'язку з дефолтами по кредитах, виданих населенню та бізнесу.

Щомісяця тисячі компаній оголошують про банкрутство, а споживачі не можуть платити по кредитах через скорочення зарплат і підвищення податків. З цієї причини банки продовжують зазнавати величезних збитків.

Нагадаємо, з тих же причин деякі іноземні банки мають намір лишити Україну. Зокрема, нещодавно німецький Commerzbank зі збитками продав банк "Форум" групі Вадима Новинського.