Бізнес недосплачує податки через нерозвиненість фондового ринку

Середа, 29 серпня 2012, 11:56

Нерозвиненість фондового ринку в Україні – головна передумова для оптимізації оподаткування через операції з цінними паперами.

Таку думку в коментарях "Економічній правді" висловила екс-заступник міністра фінансів, президент Академії фінансового управління при Міністерстві фінансів Тетяна Єфименко.

"Коли платник податку показує податковому інспектору проведені операції з цінними паперами, у податківця немає повноцінної можливості перевірити достовірність інформації. Якою була чи якою є котировка на ці цінні папери, коштують вони 10 тисяч гривень чи мільйон доларів, чи взагалі нуль, бо їх ніхто не купує та не продає?", - констатувала експерт.

На думку Єфименко, для виправлення ситуації потрібні консолідовані зусилля Національної комісії з цінних паперів і фондового ринку, Мінфіну та Податкової.

Як додає інвестиційний директор "Арт-Капітал" Володимир Бичник, в українських реаліях доволі складно визначити критерії "технічності" цінних паперів (які переважно й використовуються для оптимізації оподаткування, - "ЕП"), оскільки ринкова вартість, сформована на організованих ринках, далеко не завжди відповідає реальній вартості таких ЦП.

"Враховуючи обсяги біржового та позабіржового ринку, перелік цінних паперів, до "технічних" цінних паперів, певною мірою віднести усі цінні папери, які перебувають в обігу, - зауважив фахівець. – Це системна проблема, і врегулювати її адміністративними методами, регулюючи перелік і вимоги до переліку ЦП, неможливо".

Коментарі отримані за сприяння Ліги фінансового розвитку