В Узбекистані помітно знизився "чорний" курс долара

Субота, 25 серпня 2012, 16:40

Влада Узбекистану виставили на продаж автомобілі місцевого виробництва за національну валюту, тоді як раніше вони продавалися за іноземну валюту і були в гострому дефіциті.

Це призвело до падіння так званого "чорного" курсу долара, повідомляє портал "Дело".

В Узбекистані існують три курси з обміну іноземної валюти на національну (сум).

Курс Центрального банку країни в даний час складає трохи більше 1900 сумів за один долар.

Так званий "базарний" або "чорний курс" кілька днів тому складав близько 2860-2870 сумів за долар.

Жителі Узбекистану, дізнавшись про продажі автомобілів за місцеву валюту, кинулися продавати долари на "чорному ринку". У результаті "чорний" курс впав до 2650-2670 сумів за долар.

Громадянин Узбекистану може купити іноземну валюту за курсом ЦБ при виїзді за кордон і в розмірі 2 тис. доларів на людину за період в три місяці. В інших випадках валюту за офіційним курсом придбати неможливо.

Існує також і біржовий курс долара, який складає близько 3200 сумів за долар. Ним користуються імпортери товарів, однак валюта на біржі також є в обмеженій кількості.

Автомобільний ринок Узбекистану є вельми зарегульованим. Раніше для придбання жителем Узбекистану автомобіля місцевого виробництва - на підприємстві GM Uzbekistan - необхідно було внести передоплату у розмірі 85% від вартості автомобіля в іноземній валюті і після цього чекати його отримання від півроку до дев'яти місяців.

При цьому, якщо держава підвищує ціни на автомобілі, що періодично і відбувається, громадянин, який вніс передоплату, змушений доплачувати різницю, що утворилася.

Пересічному громадянинові Узбекистану неможливо придбати автомобіль, виготовлений в країнах далекого зарубіжжя, - через високі митних платежів, які досягають 100% від вартості машини.

Також дорого обходяться і автомобілі, вироблені в країнах СНД.

З огляду на те, що СНД є безмитної зоною, узбецька влада не обкладають такі автомобілі митом, проте з їх вартості стягується акциз у розмірі 5% і ПДВ у розмірі 20%.