S&P бачить ризики у надмірних бюджетних стимулах китайської економіки

Середа, 22 серпня 2012, 20:20

Китай може запропонувати податково-бюджетні стимули для підтримки економічного зростання, яке стрімко уповільнюється, але ризикує більшим числом невдалих інвестицій.

Про це заявили в середу в рейтинговому агентстві Standard & Poor's на тлі заяв китайських ЗМІ про майбутній новому збільшенні витрат, повідомляє агентство Reuters.

"Неефективні витрати можуть підірвати майбутню тенденцію до зростання в Китаї. Це також може негативно відбитися на останніх бюджетних стимулах, послаблюючи урядовий бюджет і баланси банків, а також завищуючи майбутню вартість фінансування економіки", - відзначили в S&P.

На думку аналітиків агентства, гора боргів, що утворилася після того як влада Китаю різко посилили стимулювання економіки країни, щоб уникнути світову рецесію в 2008 році, дещо знизила апетит до нових програм стимулювання нині.

Коментарі S&P з'явилися на тлі заяв місцевих ЗМІ про те, що Тяньцзінь - порт на північно-східному узбережжі і один із найбільш швидко зростаючих міст КНР минулого року - планує багаторічну інвестиційну програму розміром у 1,5 трлн юанів (236 млрд доларів).

Програма передбачає інвестиції в 10 найбільших секторів, включаючи нафтохімічний, портове обладнання, а також космічний сектор.

Днем раніше ЗМІ повідомляли про те, що інше місто на південному заході країни - Чунцін - також інвестує 1,5 трлн юанів в сім секторів протягом найближчих трьох років.

Китайські ЗМІ повідомили про низку амбітних інвестиційних програм в останні кілька місяців, підживлюючи повідомлення про те, що КНР готує велику програму видатків для підтримки економіки, що відчуває найсильніший спад за останні три роки.

У той же час, ЗМІ не мають інформації, звідки планується отримати кошти, і чи є вони доповненням до тих сумах, які уряд вже розподілило в офіційному п'ятирічному плані.

Аналітики скептично ставляться до даних повідомленнями в ЗМІ. Незважаючи на високі надії на нові стимули з боку уряду країни, вони стверджують, що поки не варто очікувати активних дій.

"Якщо подивитися на розміри деяких оголошених стимулів, стає очевидно, що практично неможливо буде отримати результати від усіх інвестицій", - вважає Елістар Торнтон, економіст IHS Global Insight.

Багато аналітиків також підозрюють, що більшість таких амбітних планів обмежиться лише словами, щоб посилити довіру ринків.