Chevron і Shell передали проекти угод щодо Юзівської і Олеської площ

Вівторок, 21 серпня 2012, 19:44

Компанії Chevron і Shell передали на розгляд міжвідомчої комісії з організації укладення та виконання угод про розподіл продукції (УРП) проекти угод щодо Юзівської і Олеської площ для юридичної експертизи.

Про це заявив міністр екології та природних ресурсів Едуард Ставицький, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Драфти (угод) вже отримані. Юристи працюють і фактично до кінця вересня, згідно із законом, ми повинні будемо їх підписати", - сказав він.

Українською стороною УРП з розробки площ виступають ТОВ "Надра Юзівська" і ТОВ "Надра Олеська", які є спільними підприємствами державної НАК "Надра України" (частка в СП - 90%) і ТОВ "СПК-Геосервіс" (частка - 10%).

Міністр також підтвердив, що конкурс на укладення УРП щодо Слобожанської нафтогазоносної площі буде оголошений у вересні 2012 року.

"Питання (із суміжними ліцензіатами) врегульовані. Координати всі затверджені. Думаю, до середини вересня (буде прийняте рішення про проведення конкурсу)", - додав він.

Ставицький також повідомив, що нині Державна геологічна служба вивчає доцільність виставлення на конкурс ще однієї ділянки на території України із покладами сланцевого газу.

Міністр не уточнив, про яке родовище ідеться, але зазначив, що воно розташоване на території Дніпропетровської, Полтавської та Донецької областей.

Остаточне рішення щодо цього родовища планується прийняти до кінця вересня.

За словами глави Мінекології, до кінця вересня також планується ухвалити рішення щодо Фороської газоносної площі на шельфі Чорного моря, на яку в ході останнього конкурсу не надійшло жодної заявки.

"Інвестори попросили невеликий перепочинок, оскільки навіть таким великим компаніям складно зібрати суму для одноразового платежу для отримання права на розробку. Тож вони попросили десь місяць перерви", - уточнив міністр.

Як повідомлялося, на початку травня 2012 року Міжвідкомісія із УРП визначила переможцями конкурсу на розробку Олеської площі (Львівська та Івано-Франківська обл.) компанію Chevron, Юзівської (Харківська і Донецька обл.) - Shell.

У освоєння Юзовського ділянки, прогнозні ресурси якої оцінюються у 4,054 трлн кубометрів газу різних типів, на етапі геологічного вивчення планується залучити мінімум 1,6 млрд гривень інвестицій і 30 млрд гривень на етапі промислової розробки.

У освоєння Олеського ділянки, прогнозні ресурси якого оцінюються в 2,98 трлн кубометрів сланцевого газу, на етапі геологічного вивчення планується залучити мінімум 1,3 млрд гривень інвестицій і 25 млрд гривень на етапі промислової розробки.