США відклали боротьбу з дефіцитом бюджету до виборів

Четвер, 2 серпня 2012, 12:07

Представники Республіканської і Демократичної партій США на цьому тижні досягли попередньої угоди, яка допоможе їм на півроку відкласти неприємну процедуру автоматичного скорочення держвидатків.

Загроза останнього стала наслідком розбіжностей демократів і республіканців при обговоренні питання боротьби з бюджетним дефіцитом влітку 2011 року, повідомляє портал "Дело".

Тоді партії провалили всі спроби затвердити адресний скорочення статей видаткової частини бюджету, не зійшовшись в їх розмірі та якості.

Передбачалося, що автоматичне секвестрування американського бюджету повинно було початися зі стартом нового фінансового року в жовтні - уряд недорахувалося б відразу 109 млрд доларів, які раніше використовувалися для фінансування ряду соціальних програм і армії.

Тепер подібне урізування бюджету відкладено як мінімум до березня наступного року, що дасть партіям відносно спокійно провести листопадову передвиборну гонку, не збурити виборців своїми політичними чварами і загрозою повторної рецесії.

Повернутися до вирішення питання "податкового обриву", коли в країні одночасно вступлять в силу підвищення низки податків і скорочення державних витрат, конгресмени планують вже після виборів, коли в США стане ясна нова розстановка політичних сил.

Багато аналітиків схильні вважати, що подібний консенсус грає в більшою мірою на руку республіканцям, які завжди використовували різного роду дедлайни в питаннях державних фінансів, як інструмент політичного тиску на опонентів.

Погоджуючись на піврічну відстрочку, республіканці не тільки відводять від себе звинувачення в саботажі роботи системи державних фінансів, а й отримують можливість сфокусуватися на критиці політики чинного президента США Барака Обами в області економіки.

Останнє є зараз ахіллесовою п'ятою демократів через високий рівень безробіття і низькі темпи зростання ВВП.

"Обидві партії прекрасно розуміють, що це рішення життєво важливо для всіх. Тим не менш, республіканці, погоджуючись на відстрочку, отримують можливість продовжити свою критику на адресу президента, оскільки вони начебто виконали все від них залежне, щоб не дати затихнути економічному зростанню" , - пояснив аналітик EIU Стівен Леслі.

Правда, на його думку, така тактика республіканців буде мати обмежений успіх: більшість пересічних американців не звертають уваги на проблему скорочення державних витрат, вважаючи за краще будувати свої політичні симпатії на інших аспектах.