Facebook готують до розпродажу

Середа, 15 серпня 2012, 09:44

У четвер спливає перший термін мораторію на продаж акцій соціальної мережі Facebook після її IPO.

Інвестори, які купували акції компанії, коли вона ще була молодою і дешевою, можуть почати розпродаж паперів, які й без того з моменту розміщення впали в ціні на 43%, пише газета "Ведомости".

Всім акціонерам Facebook, які стали такими до розміщення компанії на біржі, зараз заборонено продавати свої папери, нагадує видання.

Для різних груп акціонерів мораторій має різний термін.

Найкоротший встановлений для тих, хто продавав папери в ході IPO: 90 днів з моменту розміщення (для всіх, крім засновника соцмережі Марка Цукерберга, у нього термін більший). Ці 90 днів закінчуються 16 серпня.

З-під заборони вивільняється приблизно 271 млн акцій, повідомила компанія; це 12,6% від статутного капіталу, що можна порівняти з її freefloat - зараз у вільному обігу перебуває близько 20%.

Найбільші акціонери, для яких знімається заборона, - Accel Partners (6,7% від статутного капіталу), DST Global (3,9%), Шон Паркер (3,2%), Mail.ru Group (2,3%), Goldman Sachs (+1,9%), Пітер Тіль (1,3%).

16 серпня вони отримують право продати частину своїх пакетів.

Венчурний фонд Accel і приватний інвестор Тіль можуть скористатися цим правом, припускає The Wall Street Journal.

Accel інвестував в Facebook 12,7 млн доларів у 2005 році за оцінкою 100 млн доларів за всю компанію, під час IPO він уже продав акцій на 1,9 млрд доларів.

Тіль вклав у Facebook 0,5 млн доларів в 2004 році, він продав під час IPO паперів на 640 млн доларів.

Кілька днів тому Тіль повідомив Комісії з цінних паперів і бірж США, що перевів частину акцій у нього Facebook, які у нього залишилися, з класу B до класу А (саме такі папери можуть бути продані на біржі).

Чи будуть продавати свої акції DST Global і Mail.ru Group, їх представники коментувати не стали.

Близьке до однієї з цих компаній джерело сказало виданню, що "йдуть переговори".