Британські парламентарі вважають податкову політику Google "аморальною"

Понеділок, 13 серпня 2012, 15:37

Казначейський комітет палати представників парламенту Великобританії (курує податкові питання) викликає керівництво Google для дачі пояснень чому при виручці за минулий рік в 395 млн фунтів британський офіс компанії заплатив тільки 6 млн фунтів податків.

Про це передають "Ведомости" з посиланням на видання The Independent.

Член комітету Джон Манн назвав податкову політику Google "повністю неналежною і аморальною".

Манн уточнив, що виклик погоджений з колегами по комітету: пояснень керівництва Google чекають у парламенті до Великодня.

Петиція, що вимагає від Google заплатити "справедливу частку" в британський бюджет, за чотири дні набрала 45 тис підписів.

Мінімізувати податкові виплати Google допомагає схема з використанням юрисдикцій Ірландії і Бермудських островів (заморська територія Сполученого Королівства).

Дочірня компанія Google, зареєстрована в Ірландії, залучає в якості агента британську Google, сплачуючи 10% комісію.

У підсумку всі надходження від продажу йдуть спочатку в Ірландію, звідки ірландська "дочка" виплачує їх у вигляді ліцензійних платежів на Бермуди.

На Бермудах немає корпоративного податку, а також податку на виплату дивідендів у джерела, пояснює заступник виконавчого директора DS Express Олександр Захаров.

При цьому використовується схема, відома як "голландський сендвіч", продовжує він: тобто платежі йдуть через нідерландську транзитну компанію, що дозволяє також уникнути податку на джерело виплат в Ірландії.

За словами Захарова, випадки виклику бізнесменів до парламенту для дачі пояснень з податкових зобов'язання дуже рідкісні.

Представник Google Russia Алла Забровська не змогла оперативно пояснити, чи збирається Google змінювати свою податкову політику.

Вона лише сказала, що Google вважає, що вносить "солідні податкові платежі" в британську економіку, сплачуючи місцеві, соціальні (з фонду зарплат) та корпоративні (на прибуток) податки.

Податкова політика компанії відповідає британському законодавству, вважає вона.