Неврожаї можуть призвести до подорожчання продуктів в світі

Понеділок, 9 липня 2012, 10:31

Продовольча і сільськогосподарська організація ООН (ФАО) побоюється зростання світових цін на продукти харчування.

Подорожчання може спровокувати зниження врожаїв в ряді країн - постачальників сільгосппродукції, в першу чергу в США, які втратили 50% врожаю кукурудзи і сої через засуху, пишуть "Экономические известия".

"Ми не виключаємо подальшого зростання цін і посилення волатильності цін до врожаю в США. Найближчі пару місяців будуть досить нестабільними", - заявив старший економіст і провідний зерновий аналітик ФАО Абдолреза Абассіян.

Загальне виробництво зерна у світі становитиме 2,64 млрд тонн, що на 23 млн тонн менше порівняно з попередньою оцінкою.

Міжнародна зернова рада погіршила оцінку світового урожаю пшениці в поточному сезоні з 671 млн до 665 млн тонн, що на 30 млн тонн менше, ніж роком раніше.

Цікаво, що одними з основних каталізаторів погіршення прогнозу стали Росія та Україна, прогноз урожаю пшениці в цих країнах знижений на 6 млн тонн - до 49 млн тонн, і на 1 млн тонн - до 13 млн тонн відповідно.

При цьому очікується, що до кінця 2012-2013 МР світові запаси зерна скоротяться на 9 млн тонн і досягнуть мінімального рівня за п'ять років - 360 млн тонн.

Зазначимо, що вказаний обсяг зернових, навіть з урахуванням зниження, цілком достатній для задоволення попиту.

Однак зниження пропозиції спровокувало зростання цін на зерно, зробивши його недоступним для деяких країн.

До кінця минулого тижня вартість ф'ючерсного контракту на пшеницю на Чиказькій товарній біржі підскочила до максимуму за 10 місяців через побоювання скорочення врожаю.

Пшениця з поставкою у вересні подорожчала на 3,5% - до 7,9925 долара за бушель (293,67 долара за тонну).

На Паризькій біржі в минулий четвер листопадовий ф'ючерс досяг рекордного значення для даного контракту і максимуму для найбільш активних контрактів з червня 2011 року - 243,75 євро (304,7 долара) за тонну, що на 2% більше, ніж днем ​​раніше.

Як повідомлялося, Україна в цьому сезоні, швидше за все, не зможе допомогти вирівняти баланс світового ринку через зниження врожаю зерна, оцінки якого зменшуються щотижня.

Тепер стає очевидно, що аналогічні проблеми переживає і Росія. У деяких регіонах ступінь загибелі посівів перевищує навіть показники посушливого 2010 року, коли Росія зібрала мінімальний урожай і ввела ембарго на експорт.