Рада обмежила кількість операторів держлотерей п'ятьма

П'ятниця, 6 липня 2012, 17:50

Верховна рада ввела державну монополію на організацію та проведення лотерей, обмеживши максимальну кількість операторів п'ятьма.

Відповідний закон "Про державні лотереї в Україні" парламент прийняв 257 голосами, передає "Інтерфакс-Україна".

Згідно з ним, чотири ліцензованих оператора лотерей, що існують, зможуть працювати до закінчення терміну дії ліцензій (лютий-березень 2013 року) і продовжать свою діяльність до моменту проведення Мінфіном конкурсу з відбору нових операторів.

При цьому у разі приведення своєї діяльності у відповідність до вимог нового закону вони отримують переважне право на придбання статусу оператора державних лотерей.

Відповідно до закону, статутний капітал оператора держлотерей повинен перевищувати рівень мінімального статутного капіталу банків (120 млн гривень).

Крім того у нього повинні бути постійно діючі структурні підрозділи в кожному населеному пункті з населенням 500 тис осіб, а також розповсюджувачі держлотерей в кожному населеному пункті з населенням понад 5 тис осіб, але не менше 5 тис розповсюджувачів.

У разі електронної системи прийняття ставок вона повинна включати на правах власності мінімум 5 тис працюючих терміналів.

Цю норму критикував опозиційний депутат Сергій Терьохін, стверджуючи, що вона може створювати преференції одному з діючих операторів, і пропонуючи пом'якшити вимоги.

У той же час в ході доопрацювання в другому читанні із законопроекту за пропозицією Терьохіна була виключена норма про необхідність формування гарантійного внеску кожним оператором у розмірі 100 млн гривень.

Відповідно до закону, оператор зобов'язаний застрахувати ризик невиплати гравцям призів на суму призового фонду, виплаченого протягом попереднього календарного року.

Нагадаємо, Мінфін до цього часу в лютому-березні 2011 року видав чотири ліцензії терміном на 12 років: ТОВ "М.С.Л.", підприємству з 100% іноземними інвестиціями "Українська Національна Лотерея", ЗАТ "Патріот" і Ощадбанку.

Як повідомлялося, українці програють у лотереї 2 мільярди гривень на рік.