Мінагропрод і зернотрейдери домовилися узгоджувати обсяги експорту зерна

Вівторок, 31 липня 2012, 13:30

Міністерство аграрної політики і продовольства та представники громадських організацій, які об'єднують, в тому числі, виробників і експортерів зернових, домовилися визначати і узгоджувати обсяги експорту зерна на 2012/2013 маркетинговий рік (липень - червень).

Відповідне доповнення до меморандуму про взаєморозуміння між урядом і профільними громадськими організаціями від 11 жовтня 2011 сторони підписали в Києві у вівторок, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Документ, зокрема, передбачає продовження терміну дії меморандуму.

Передбачається, що в разі можливого введення обмежень на експорт зерна Мінагропрод проінформує про це учасників ринку за два місяці до прийняття такого рішення.

"Цей документ (меморандум про взаєморозуміння) важливий для ринку, щоб не завдати збитків, які наносилися раніше забороною експорту зерна", - сказав президент Української зернової асоціації Володимир Клименко після підписання доповнення до меморандуму.

Міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк у свою чергу запевнив, що в Україні немає підстав для обмеження експорту зерна.

За його словами, з урахуванням очікуваного врожаю 45-46 млн тонн і перехідних залишків в 11 млн тонн загальна пропозиція зерна повністю забезпечить внутрішню потребу і дозволить країні експортувати значний обсяг зернових.