Японський уряд націоналізував оператора "Фукусіми"

Вівторок, 31 липня 2012, 11:41

Уряд Японії отримав 75% голосуючих привілейованих акцій енергокомпанії Tokyo Electric Power (Tepco), оператора аварійної АЕС "Фукусіма-1".

Тепер держава буде контролювати процес оздоровлення компанії, скорочення її витрат, а також буде стежити за ходом ліквідації наслідків аварії на АЕС, пише газета "Ведомости".

Натомість компанія отримала з держбюджету 1 трлн єн (близько 12,5 млрд доларів) в якості фінансової допомоги.

Ці кошти підуть на виплату компенсацій постраждалим від аварії та на оплату робіт із ліквідації її наслідків та демонтаж аварійних реакторів.

Кошти надійшли Tepco зі спеціально створеного фонду сприяння з виплат компенсацій від аварій на АЕС.

План реформування енергокомпанії був затверджений на початку травня 2012 року.

Крім її націоналізації план передбачає розпродаж активів компанії, у тому числі нерухомості, скорочення персоналу і інші заходи.

Tерсо повинна буде скоротити свої витрати за 10 років на 3,365 трлн єн (42,59 млрд доларів).

Ціни на електроенергію для приватних споживачів підвищаться на 10,28%.

Як відомо, 11 березня 2011 року біля східного узбережжя Японії стався потужний землетрус і слідом за ним цунамі, висота хвиль якого в деяких місцях сягала 40 метрів.

Стихійне лихо призвело до великої аварії на АЕС "Фукусіма-1". З 20-30-кілометрової зони від станції були евакуйовані 140 тис. осіб.

Ця аварія стала третьою в світі за масштабами після подій на атомній станції Три-Майл-Айленд у США та Чорнобильської АЕС в СРСР.