Янукович прогнозує прискорення інфляції у другому півріччі

Вівторок, 3 липня 2012, 20:39

У другому півріччі вірогідним є підвищення темпів зростання цін.

Про це йдеться у щорічному посланні президента до Верховної ради, передає УНІАН.

"У другому півріччі 2012 року можливе привнесення інфляційного впливу з продовольчого ринку в зв'язку з очікуваним неврожаєм основних сільськогосподарських культур. Після періоду гальмування інфляційних процесів у 2011 році вірогідним є підвищення темпів зростання цін як компенсація за втрату доходів, навіть в умовах уповільнення динаміки", - сказано у посланні.

На думку президента, у разі збереження відносно високих темпів економічного зростання (приросту ВВП на рівні принаймні не нижче 2011 року), підвищення інфляції на 2-3 п.п. відіграватиме роль стимулятора економічної активності й буде прийнятним.

Янукович указує також інфляційні ризики, окрім можливого курсового чинника, які обумовлені, перш за все, впливом витрат, пов'язаних із подорожчанням імпортованих енергоресурсів.

Нагадаємо, держбюджет-2012 рік розраховано виходячи з урядового прогнозу зростання ВВП на рівні 3,9%, інфляція - на рівні 7,9%.

Як повідомлялося, раніше директор Департаменту фінансової політики Міністерства економічного розвитку і торгівлі Сергій Чекашкін заявляв, що макропоказники, закладені в бюджеті на 2012 рік, уряд переглядати не буде.