Для подолання нафтового ембарго Іран виділить 14 мільярдів доларів

Вівторок, 3 липня 2012, 16:12

Іран виділить 14 мільярдів доларів на розвиток нафтогазової сфери, щоб подолати негативні наслідки ембарго, введеного країнами Євросоюзу і США.

Про це заявив міністр нафти Ірану Рустам Кашемі, передає "Лєнта.ру" з посиланням на галузеве агентство Shana.

Гроші будуть виділені з Фонду національного розвитку Ірану.

Кашемі зазначив, що в цілому протягом найближчих п'яти років в нафтогазову галузь заплановані інвестиції у розмірі 50 мільярдів доларів щорічно.

Міністр додав, що частка Фонду у фінансуванні проектів нафтової сфери не буде перевищувати 20%.

За його словами, необхідність у інвестуванні виникла, тому що приплив грошових коштів у видобувну сферу Ірану утруднений.

"Ці інвестиції показують, що країна має достатньо фінансових ресурсів, щоб подолати міжнародні санкції і продовжити розвиток галузі", - заявив Кашемі.

Санкції Євросоюзу стосовно Ірану почали діяти з 1 липня, тому європейські країни не будуть купувати нафту у цієї країни.

Раніше аналогічний захід щодо Тегерана ввели США.

У самому Ірані заявляють, що зможуть протриматися без експорту нафти більше трьох років.

Міжнародне ембарго було введено відносно Ірану через те, що ЄС і США підозрюють країну в розробці ядерної зброї.

У Тегерані неодноразово заявляли, що ядерна програма країни спрямована виключно на розвиток атомної енергетики і здійснюється в мирних цілях.

Як повідомлялося, ціна на нафту марки Brent в ході торгів 3 липня перевищила психологічну позначку в 100 доларів за барель, вперше з середини червня 2012 року, і піднімалася до 100,17 долара.