Кабмін пропонує дозволити імпорт етильованого авіабензину

Четвер, 26 липня 2012, 19:35

Кабінет міністрів пропонує парламенту дозволити ввезення в Україну та реалізацію всередині країни до 1 тис. тонн етильованого авіаційного бензину на рік.

Відповідна ініціатива викладена в законопроекті № 11031, зареєстрованому в парламенті 25 липня, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Як зазначено в пояснювальній записці до законопроекту, ідеться про імпорт палива марки AVGAS 100 LL, яке застосовується для заправки літаків загального призначення (невеликих приватних, навчальних літаків і вертольотів).

"Експлуатація таких повітряних суден на будь-якому іншому паливі є порушенням технічних умов ... Користувачі таких повітряних суден в Україні змушені купувати паливо, яяке ввозиться контрабандним шляхом", - ідеться у пояснювальній записці.

Як повідомлялося, в жовтні 2010 року Мінекономіки вже виступало з пропозицією дозволити ввезення в Україну та реалізацію на її території етилованого авіаційного бензину.

Ввезення і продаж етилованого бензину в Україні заборонені з січня 2003 року.

Етилований бензин містить тетраетилсвинець - сильна отрута, яка вибірково вражає нервову систему, викликаючи гострі, підгострі і хронічні отруєння.

За даними Національного бюро економічних досліджень США, в результаті заборони використання етильованого автомобільного палива середній рівень вмісту свинцю в крові громадян цієї країни знизився на 77%.