Московська біржа не збирається зливати ПФТС та УБ

Четвер, 26 липня 2012, 17:29

Московська біржа ММВБ-РТС зацікавлена в розвитку біржі ПФТС як самостійного ринку боргових інструментів, і її стратегія розвитку не передбачає злиття з Українською біржею.

Про це заявив старший віце-президент ММВБ-РТС, який очолює також наглядову раду ПФТС, Олександр Потьомкін, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Стратегія розвитку біржі ПФТС на 2011-2013 рр. передбачає її розвиток, перш за все, як ринку ОВДП, операцій РЕПО з облігаціями і, при формуванні сприятливого законодавчого середовища, як ринку товарних деривативів. Стратегія схвалена акціонерів 26 квітня 2012 року, в її розробці брала участь ММВБ-РТС. І у ММВБ-РТС поки немає підстав ініціювати внесення до неї коректив", - сказав він.

Потьомкін також додав, що попередні консультації московської біржі з іншими акціонерами УБ та ПФТС показали, що навіть у разі старту процесу об'єднання він займе досить тривалий період - можливо, рік або більше.

"І в цих умовах ми не можемо ризикувати ослабленням позицій ПФТС в області бізнесу. Тому ми зацікавлені у розвитку біржі ПФТС як самостійної юридичної особи в обраних сегментах", - сказав віце-президент ММВБ-РТС.

Водночас Потьомкін підтвердив наміри московської біржі запропонувати кандидатуру Євгена Комісарова, заступника голови правління УБ, на посаду голови правління біржі ПФТС.

"ММВБ-РТС як акціонер вважає, що в даний час необхідно дати додатковий імпульс розвитку біржового ринку на ПФТС, спробувати знайти нового кандидата на пост глави правління, з досвідом в галузі сучасних біржових технологій і реалізації проектів на українському фінансовому ринку", - зазначив він.

"Ми знайшли такого фахівця на УБ в особі заступника голови Євгена Комісарова. Він представив нам свою програму розвитку ПФТС і обгрунтував можливості реалізації нової моделі побудови бізнесу. Упевнений, що ця модель дозволить перенести згадану мною стратегію ПФТС в область конкретних управлінських рішень, тобто в сферу її реалізації", - сказав Потьомкін.

При цьому він вважає некоректним розглядати можливе призначення Коміссарова як початок об'єднавчих процесів.

Як відомо, фондова біржа ПФТС заснована в 1997 році і є однією з найбільших в країні.

ПФТС тривалий час була лідером ринку, однак незадоволені якістю її роботи провідні торговці разом з РТС створили в 2008 році "Українську біржу" (Київ), яка заробила навесні 2009 року.

Потім ПФТС залучила в якості стратегічного інвестора ММВБ, продавши їй 50,02% акцій, але в даний час ПФТС лідирує на ринку лише за обсягами торгівлі держоблігаціями.