Євро дорожчає уперше за 6 сесій

Середа, 25 липня 2012, 15:00

Курс євро до долара росте в середу вперше за шість сесій на очікуваннях, що надання банківської ліцензії Європейському механізму стабільності (ESM) допоможе вирішити боргові проблеми єврозони.

Водночас, фунт стерлінгів дешевшає до більшості валют, оскільки рецесія у Великобританії виявилася глибшою, ніж припускали експерти, повідомляє агентство Bloomberg.

Курс євро до долара на 14:00 у середу становив 1,2146 долара за євро у порівнянні з 1,2061 долара на закриття ринку у вівторок.

Зниження вартості європейської валюти протягом попередніх п'яти сесій було найтривалішим із травня.

Пара євро/єна торгується на рівні 95,01 єни за євро проти 94,29 єни напередодні.

Курс долара до японської валюти підвищився до 78,23 єни за долар у порівнянні з 78,18 єни у вівторок.

Голова Банку Австрії Евальд Новотни, який є членом виконавчої ради Європейського центрального банку (ЄЦБ), відзначив наявність аргументів на користь надання ESM банківської ліцензії.

Таким чином, мова йде про можливість відновлення дебатів про збільшення потенціалу європейського стабілізаційного фонду, враховуючи підвищує ймовірність того, що Іспанії може знадобитися повномасштабна зовнішня допомога.

"Євро реагує на коментар Новотни. Ринок побоюється, що обсягу ESM недостатньо для порятунку Іспанії та Італії. Обговорення цього питання нарешті рухається в ту сторону, де політики зможуть приступити до вирішення проблем єврозони", - заявив старший валютний аналітик Royal Bank of Scotland Пол Робсон.

Подання ESM банківської ліцензії відкриє фонду доступ до кредитів ЄЦБ.

Це могло б послабити побоювання експертів, що коштів ESM, обсяг якого становить 500 млрд євро, буде недостатньо у випадку, якщо допомога буде потрібна Іспанії та Італії.

Раніше президент ЄЦБ Маріо Драгі заявив, що такий крок суперечить законодавству Євросоюзу.