Chevron буде видобувати нафту в Іраку без схвалення влади

П'ятниця, 20 липня 2012, 10:03

Американська нафтова компанія Chevron домовилася про придбання двох геологорозвідувальних блоків, потенційно багатих нафтою, в іракській області Курдистан.

Це рішення може викликати невдоволення офіційного Багдада, так як останній давно конфліктує з курдами щодо прав на видобуток нафти в їх регіоні та розподілу надходять від продажу вуглеводнів доходів, відзначає "Дело".

Chevron придбає частку в цих блоках у індійської компанії Reliance. Блоки розташовані на північ від столиці Курдистану - міста Ербіль.

Як відомо, в червні Багдад поскаржився на дії Exxon Mobil президенту США Бараку Обамі. Тим не менш, будь-якого втручання з боку Вашингтона так і не послідувало.

Курдські влади і Багдад постійно сперечаються про легітимність контрактів, укладених нафтодобувачами безпосередньо з Курдистаном.

Провінція вже уклала контракти з 40 енергетичними компаніями.

Контракти на розвідку і видобуток нафти були централізовані в Іраку урядом, який прийшов до влади після падіння режиму Саддама Хусейна.

Провінціях країни було заборонено самостійно укладати угоди з нафтовидобувними компаніями.

Вхідний до складу Іраку Курдистан має статус широкої автономії. Курдистан не згоден з Багдадом по цілому ряду питань, включаючи розподіл прибутку.

З початку квітня провінція повністю припинила експорт нафти, заявивши, що центральний уряд не розрахувалося з ним за вже поставлені енергоресурси.