На українцях, за копійки, щорічно випробовують 300 фармпрепаратів

Понеділок, 16 липня 2012, 18:53

Щорічно на українцях світові фармацевтичні гіганти випробовують близько 300 нових медичних препаратів.

Тільки в минулому році в таких дослідженнях взяли участь 30 000 українців, повідомили в МОЗ, передає УНІАН.

На сьогоднішній день в країні працює близько 30 фірм, які роблять бізнес на тестуванні нових ліків.

Фірми виконують замовлення таких фармацевтичних компаній, як GlaxoSmithKline, Pfizer, Hoffmann-La Roche, Bayer, Nycomed, AstraZeneca.

На розробку одного медичного препарату ці концерни витрачають нерідко більше мільярда доларів.

Однак компанія-менеджер отримує лише від 30 до 100 000 доларів, а "піддослідним", що беруть участь в дослідженні, взагалі дістається лише тисяча доларів, або просто оплачується лікування.

Світових фармацевтів в Україні приваблює низька плата добровольцям, а також велика готовність людей ризикувати здоров'ям заради грошей.

"Добровольців для тестування знаходять серед тих, хто стоїть на обліку в медичних установах за певною хворобою. При цьому обов'язковою умовою для участі є офіційне і свідоме рішення хворих. Добровольцям розписують яскраві перспективи майбутнього зцілення, проте результати оголошують тільки якщо є позитивна динаміка. В інших випадках інформація замовчується, або засекречується».

«Клінічні випробування - це єдина можливість для більшості українських громадян отримати якісну і безпечну медичну допомогу, яка відповідає світовим стандартам. Однак іноді препарати не дають ніякого ефекту, або навіть мають негативний вплив на здоров'я аж до летальних випадків", - розповів виконуючий обов'язки гендиректора Державного експертного центру МОЗ Анатолій Морозов.

Всього, за світовими мірками, досліджень в Україні проводиться небагато - в середньому 100-150 на рік. Згідно з даними МОЗ, країна займає 30 місце за кількістю таких тестів (для порівняння: у США - 5000, Німеччині - 1020, Канаді - 944).