Україна експортувала рекордні обсяги цукру

Понеділок, 16 липня 2012, 09:26

За вересень 2011 - червень 2012 з України було експортовано 117,9 тис. тонн цукру, що є безпрецедентним показником останнього десятиріччя.

Про це повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ" із посиланням на дані асоціації Український клуб аграрного бізнесу.

Левова частка експорту цукру припадає на весняно-літній період, протягом якого було поставлено на зовнішні ринки 90% зазначеного обсягу, уточнили в УКАБ.

Незважаючи на песимістичні настрої учасників ринку цукру щодо перспектив експорту даного продукту на початку сезону, сприятлива світова цінова кон'юнктура і зниження українських цін, викликане профіцитним внутрішнім балансом, дозволили відновити Україна статус нетто-експортера цукру в 2012 році, зазначають експерти асоціації.

"Тенденція до відновлення експорту цукру з Україною є частково вимушеної через падіння внутрішніх цін (за даними експертів УКАБ, станом на 12 липня оптова ціна на цукор в Україні становила близько 625 доларів за тонну, тоді як на Лондонській біржі - 650,8 долара за тонну) і частково закономірним результатом розвитку цукробурякового комплексу в останні роки", - коментує експерт аграрних ринків УКАБ Тарас Висоцький.

За його словами, в Україні є всі передумови, щоб виробляти конкурентоспроможний на світовому ринку цукор, починаючи від порівняно сприятливих для вирощування цукрових буряків природно-кліматичних умов, і закінчуючи наявністю передових компаній, постійно інвестують в підвищення ефективності виробництва цукрових буряків і цукру.

Також налагодження експортних поставок є важливим фактором вирівнювання зовнішньоторговельного балансу, що дозволяє "залагоджувати" коливання внутрішнього виробництва.

Згідно з прогнозами УКАБ, в наступному маркетинговому році буде вироблено близько 1,8 млн тонн бурякового цукру, що, враховуючи значні нинішні перехідні запаси, буде достатньо, щоб повністю задовольнити внутрішній попит без потреби в імпорті цукру-сирцю.

Також дані обсяги виробництва дозволять, за словами аналітиків, зберегти присутність на зовнішніх ринках і забезпечити поставки в країни, що імпортують український цукор нині.