Visa і MasterCard виплатять магазинам 6 млрд доларів

Субота, 14 липня 2012, 12:02

Два найбільші оператори електронних платіжних карток Visa і MasterCard погодилися виплатити низці магазинів роздрібної торгівлі 6 млрд доларів, щоб у досудовому порядку врегулювати справу про передбачуване змові цих компаній щодо комісії за використання кредитних карток.

Про це повідомляє в суботу агентство Associated Press.

Судовий розгляд почався ще в 2005 році, коли великі американські рітейлери Kroger Co, Safeway Inc. і Walgreen Co подали позов проти Visa, MasterCard і низки банків-емітентів карток, які займаються збором комісії, що стягується з магазинів за використання клієнтами кредитних і дебетових карт при оплаті товарів і послуг.

Рітейлери звинувачували операторів і банки в спільному завищенні рівня цього збору.

Згідно з умовами досудового врегулювання питання, оператори пластикових карт зобов'язалися на вісім місяців знизити комісію.

Як наголошується у повідомленні, це рішення не стосується дебетових карток.

Як відомо, на початку червня Сенат США відхилив законопроект, в якому найбільші банки та платіжні системи країни пропонували відкласти на півроку введення обмежень на розмір комісій за картками.

Відповідно до законопроекту розмір комісії пропонувалося обмежити 12 центами за кожну транзакцію по кредитній карті, тобто скоротити його більш ніж на 70%.

Нині розмір комісії в середньому складає 1,14% від ціни покупки за допомогою кредитної карти.