Економічне зростання в країнах, що розвиваються, уповільнилося

Середа, 11 липня 2012, 14:23

Економічне зростання в країнах, що розвиваються уповільнилося в другому кварталі 2012 року в результаті ослаблення активності у виробничому секторі, особливо в Китаї та Бразилії.

Про це йдеться в результатах дослідження, пише Reuters.

Індекс ринків, що розвиваються HSBC (EMI), який розраховується на підставі оглядів послуг і виробництва в 16 економіках, що розвиваються, знизився до 53,0 пункту в другому кварталі з 53,6 пункту в першому.

Хоча цей індикатор тримається вище 50 пунктів, вказуючи на розширення активності, HSBC зазначає, що показник зростання набагато нижчий докризових середніх значень.

"Це говорить нам, що ринки, які розвиваються ще не повернули за ріг, - сказала Карен Вард, старший глобальний економіст HSBC. - Ми повинні нагадати собі, що зараз працюють дві сили: одна - це спад внутрішнього попиту, який був створений (підвищенням ставок), і тиск Заходу".

Результати досліджень з'явилися після виходу похмурих даних з Китаю і зниження офіційних прогнозів зростання.

Слабкий імпорт змусив сумніватися, що внутрішній попит підтримає зростання другої світової економіки навіть в умовах європейської боргової кризи.

Дослідження також виявило, що в світі економіки ростуть з різною швидкістю: Бразилія і Китай розширюються повільніше, ніж Індія і Росія.

Особливо це помітно у виробничому секторі: фабричне виробництво в Китаї сповільнюється вже четвертий квартал поспіль, а бразильське виробництво знову почало скорочуватися після поліпшення в січні-березні.

Навіть Польща, єдина країна Євросоюзу, уникнула рецесії в період після банкрутства Lehman, відзначила падіння виробництва, вперше з початку світової кризи.