Депутати віддали "монополістів" Нацкомісії зі зв'язку

П'ятниця, 8 червня 2012, 11:06

Верховна рада на засіданні в четвер прийняла законопроект "Про розмежування повноважень державних органів у сфері природних монополій та галузі зв'язку", що надає Нацкомісії, яка здійснює держрегулювання в галузі зв'язку та інформатизації (НКРЗІ), право визначати монополістів.

Про це пише газета "Комерсант-Україна".

Законопроект, зокрема, дозволяє визначати операторів з істотною ринковою часткою (SMP), що за законом дає комісії право регулювати їхні тарифи.

Втім, відбудеться це не відразу, відзначає видання.

"Нам ще належить розробити конкретні механізми регулювання. Поки положення документа досить загальні", - говорить член НКРЗІ Ігор Сиротенко.

Більшість норм законопроекту вступить в силу через півроку після його підписання.

Пропозиція передати комісії частину повноважень АМКУ обговорюється останні два роки - з цією ініціативою виступав ще попередній склад комісії, говорить заступник голови парламентського комітету з питань транспорту і зв'язку Юрій Мороко.

"В АМКУ стверджували, що не мають достатньої компетенції для аналізу телеком-ринків", - пояснює він.

Зараз комітет може проводити розслідування на ринку тільки за фактом можливих антиконкурентних дій, як він зробив в 2009 році, розслідуючи конфлікт щодо ставок інтерконекту.

Тоді всі оператори були визнані монополістами, що дозволило НКРЗІ ввести єдині ставки взаємного доступу до мереж.

У разі підписання закону президентом будь-яка компанія, чия частка в доходах ринку перевищує 25%, може бути визнана оператором зі статусом SMP.

Серед них "Київстар" - виручка від послуг мобільного зв'язку в 2011 році склала близько 12 млрд гривень, або близько 40% ринку, "МТС-Україна" - з виручкою в 9,1 млрд гривень (близько 30% ринку) і "Укртелеком" - частка доходів від послуг місцевої телефонії становила в 2011 році 73%.