Сорос дав Європі три місяці на вихід із кризи

Понеділок, 4 червня 2012, 12:18

Інвестор-мільярдер Джордж Сорос вважає, що у Європи залишилося лише три місяці на порятунок євро.

Таку заяву він зробив 3 червня на Фестивалі економіки, що проходить в італійському місті Тренто, повідомляє "Лента.ру" із посиланням на MarketWatch.

"Через три місяці ринкам набридне чекати. Вони почнуть вимагати все більшого, але влада не зможе задовольнити їхні запити", - сказав знаменитий інвестор.

Саміт ЄС, запланований на кінець червня, обмежиться, на думку Сороса, прийняттям лише мінімальних заходів, які влаштують усі сторони.

"Ці заходи призведуть лише до тимчасового поліпшення ситуації при збереженні наявних негативних тенденцій", - заявив він.

За прогнозом Сороса, парламентські вибори в Греції 17 червня пройдуть "під знаком страху вигнання з Євросоюзу", і перемогу на них, швидше за все, отримають політичні сили, готові виконувати вимоги кредиторів.

Однак, зазначив відомий інвестор, який би уряд не прийшов до влади в Греції, "він не зможе виконати ці вимоги, і восени нас чекає кульмінація кризи в цій країні".

Однак до осені, вважає Сорос, ослабне і економіка Німеччини, "і канцлеру Меркель буде дуже складно переконати німців взяти на себе ще якісь еврооблігації".

Для порятунку євро, вважає Сорос, слід, по-перше, ввести страховку банківських депозитів, щоб зупинити масовий відтік вкладів з банків, що спостерігається в даний момент в периферійних країнах ЄС.

Крім того, на думку інвестора-мільярдера, європейським банкам необхідно забезпечити доступ до прямого фінансування з фонду Європейського механізму стабільності, який повинен запрацювати в середині літа 2012 року.

Всі ці заходи повинні поєднуватися з введенням загальноєвропейських інструментів контролю і регулювання, підкреслив Сорос.

"Країнам з найбільшими боргами необхідно полегшити фінансовий тягар. Цього можна домогтися різними способами, однак всі вони вимагають активної участі Бундесбанку та уряду ФРН", - сказав Сорос.

Він підкреслив, що "нічого не можна буде добитися без підтримки Німеччини".

При цьому Сорос вважає, що у євровалюти все ж таки є майбутнє.

"Вірогідність того, що євро виживе, висока, тому що крах єдиної валюти буде мати негативні наслідки не тільки для периферійних країн єврозони, а й для Німеччини", - сказав він.

Тому, вважає Сорос, влада ФРН зроблять все необхідне для збереження євро, але нічого понад це.