Банкірам дозволять довше не повертати гроші НБУ

Середа, 27 червня 2012, 10:15

Національний банк 19 червня 2012 року зареєстрував в Міністерстві юстицій постанову № 249, якою вносяться зміни в положення № 259 "Про регулювання Національним банком ліквідності банків України".

Зокрема, передбачено збільшення максимального терміну кредитів рефінансування комерційних кредитно-фінансових установ з 90 до 360 днів, пишуть "Экономические известия".

"Національний банк при необхідності підтримки ліквідності банків на більш тривалий термін може прийняти рішення про здійснення рефінансування шляхом проведення тендерів строком до 360 днів", - йдеться в документі.

Нагадаємо, на кінець квітня 2012 року вітчизняна банківська система мала у своєму розпорядженні засоби стабілізаційних кредитів (наданих в кризовий період) в сумі на 61 млрд гривень.

На 13 червня з початку року банки погасили перед НБУ кредити рефінансування обсягом 4 млрд гривень.

Одночасно НБУ вирішив збільшити максимальний термін операцій репо (купівля/продаж держоблігацій із зобов'язанням викупити ці активи в обумовлену дату за певною ціною) з 60 до 90 днів.

Нагадаємо, НБУ видає рефінансування під заставу державних цінних паперів.

Даний фінансовий інструмент учасники ринку використовують насамперед для покриття короткострокових розривів.

Дата набрання постановою чинності залишається невідомою - день офіційної публікації документа в НБУ не уточнили.

Але банкіри вже бачать позитивні наслідки в такому кроці Нацбанку.

"Нестабільність на зовнішніх ринках обмежує джерела отримання банками фінансових ресурсів, тому Національним банком прийнято дуже важливе рішення про збільшення термінів підтримки ліквідності банків", - говорить старший радник "Альфа-банку (Україна)" Роман Шпек.

Одночасно, на думку банкірів, продовження термінів погашення не несе ринку якого-небудь негативного сигналу, а навіть навпаки - має трохи заспокоїти банкірів.

Тим більше що НБУ фактично повертає норму, що діяла до кризи 2008 року, коли стабілізаційні кредити видавалися банкам на термін у 365 днів.

"У кризові періоди максимальні терміни можуть відсуватися і на більший час. А взагалі це нормальна практика НБУ, хоча нинішній зсув насправді нічого принципово не змінює. Зараз НБУ видає кредити до 90 днів, але з можливістю пролонгації до 365 днів. Але в цілому це говорить про те, що стабільність банківської системи не під загрозою", - пояснює голова правління банку "Хрещатик" Дмитро Гриджук.

На те, що зміни зможуть істотно вплинути на рівень ліквідності системи, експерти не розраховують.

Що стосується операцій репо, то, як упевнені банкіри, продовження термінів, по-перше - крок назустріч банкам, а по-друге - один зі способів підвищити привабливість державних цінних паперів.