Німеччина знайшла у себе трильйони кубометрів сланцевого газу

Вівторок, 26 червня 2012, 14:21

Запаси сланцевого газу в Німеччині становлять кілька трильйонів кубометрів, і його видобуток не становить небезпеки при дотриманні ряду правил.

Про це говориться в доповіді Федерального інституту геологічних наук та природних ресурсів Німеччини (BGR), передає Reuters.

За його оцінкою, запаси становлять від 6,8 до 22,6 трильйона кубометрів, з яких 0,7-2,3 трильйона є потенційно видобувними.

На думку інституту, технологія фрекінга не представляє небезпеки для грунтових вод при виконанні декількох умов.

"З точки зору геологічної науки, можливе використання технології (фрекінга) без шкоди навколишньому середовищу при дотриманні узаконених правил, необхідних технічних параметрів і попереднього дослідження кожної ділянки", - йдеться в доповіді.

Видобуток газу в Німеччині знизилася до 14% внутрішнього споживання, що становив в минулому році 842 млрд кіловат-годин.

На постачання з Росії припадає 40% споживаного в Німеччині газу.

Земля Північний Рейн-Вестфалія в 2010 році видала ліцензії на розвідку сланцевого газу 10 міжнародним компаніям.

Американська ExxonMobil оцінила запаси сланцевого газу в Німеччині в 827 мільярдів кубометрів.

Дві країни Євросоюзу - Франція і Болгарія - заборонили розвідку сланцевого газу із застосуванням технології фрекінга через побоювання щодо забруднення навколишнього середовища.

Сусідня з Німеччиною Польща продовжує роботу в цьому напрямку, прагнучи знизити залежність від російського газу, і планує почати видобуток сланцевого газу в 2014 році.