Катар хоче вкласти 5 мільярдів доларів в економіку Китаю

Понеділок, 25 червня 2012, 11:29

Влада Катару заявляє, що звернулася до Китаю із запитом на великі вкладення у китайський фондовий ринок.

За інформацією агенства "Синьхуа", мова йде про 5 млрд доларів, що в п'ять разів перевищує існуючу квоту для іноземних інвесторів, пише ВВС.

Це повідомлення з'явилося через кілька днів після того як китайська влада оголосила про намір пом'якшити правила входження на ринок для іноземних інвесторів.

Як заявили в китайській Комісії з регулювання ринку цінних паперів, катарським інвесторам буде надано допомогу в проходженні їх заявки, що б цей процес був завершений якнайшвидше.

Зміни, які в даний час пропонує реалізувати цей регулюючий орган, також включають в себе підвищення частки іноземних коштів в капіталі китайських компаній з 20% до 30%.

Катар і Китай активно співпрацюють у газовій сфері.

Саме з цієї держави Перської затоки до Китаю надходить значна частина зрідженого природного газу - близько 5 млн тонн щорічно.

Враховуючи зростання попиту на енергоносії в Китаї, ця сума в найближчі роки може зрости.

Як заявив катарський міністр енергетики і промисловості Мохаммед Бен Салех Саду, якраз частина доходів від продажу газу в Китай Катар і хоче направити назад на китайський ринок.

За його словами, Катар впевнений у довгострокових перспективах зростання економіки Китаю і китайські компанії, що котируються на фондовому ринку представляють собою вдалий об'єкт для вкладень.