Частка імпортних товарів на українських прилавках зросла ще на 4%

Четвер, 21 червня 2012, 09:53

У першому кварталі 2012 року частка продажу споживчих товарів, вироблених на території України, у структурі роздрібного товарообігу склала 59,9%, що на 4% менше порівняно з аналогічним періодом 2011 року.

Про це пише газета "Экономические известия" із посиланням на дані Державної служби статистики.

У 2011 році, нагадує видання, частка вітчизняних товарів на прилавках зменшилася на 2,4% - до 61,9%.

В цілому за перший квартал 2012 року через торгову мережу було реалізовано товарів на 82,7 млрд гривень.

За підсумками року, прогнозує керівник аналітичного департаменту ІГ "ТАСК" Андрій Шевчишин, обсяги імпорту можуть досягти 82,8 млрд гривень.

При цьому в 2013 році, швидше за все, даний показник стабілізується на тлі очікуваного врегулювання "газового питання".

Втім, тенденції чотирьох місяців поточного року свідчать про приріст імпорту місяць до місяця.

Хоча в обсязі імпорту значну частину становить ввезення в країну товарів і устаткування в рамках підготовки до Євро-2012, а також сезонний імпорт.

Тому можна припустити, що ситуація в літні місяці трохи заспокоїться.

А в другій половині року імпорт буде залежати від ситуації з валютним курсом гривні, а також активності роботи митниці в зв'язці з податковою.

Проте негативне сальдо зовнішньої торгівлі товарами за підсумками 2012 року, швидше за все, досягне позначки 11,2 млрд доларів, а в 2013 році - 10,3 млрд доларів.

"Безумовно, така "дірка" чинить значний тиск на державну валюту. І незважаючи на те, що поки що ця "дірка" в платіжному балансі в більшій мірі перекривається, "подушка безпеки" у вигляді операцій із капіталом, прямих іноземних інвестицій і золотовалютних резервів НБУ має обмежений ресурс", - попереджає Шевчишин.

У підсумку, як стверджує співрозмовник видання, який побажав залишитися неназваним, вирівнювання торгового балансу можливе лише при девальвації гривні до рівня 8,7-8,8 за долар.

При цьому, якщо чекати средньоквартальне негативне сальдо платіжного балансу на рівні 1 млрд доларів, то девальвація може бути і меншою - десь на рівні 8,45-8,5 гривні за долар.

Всьому провиною - слабке зростання вітчизняного виробництва. Як відомо, за п'ять місяці 2012 року промислове виробництво зросло лише на 0,7%, при цьому переробна промисловість показала спад на 0,4%.