Уряд затвердив зниження імпорту газу "Нафтогазом" до 27 мільярдів "кубів"

Середа, 20 червня 2012, 12:57

Кабінет міністрів затвердив прогнозний баланс надходження і розподілу природного газу в країні на 2012 рік, з урахуванням імпорту НАК "Нафтогаз України" в обсязі 27 млрд кубометрів російського газу.

Про це заявив міністр палива і енергетики Юрій Бойко, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

За його словами, в документі також передбачений імпорт природного газу компанією Ostchem Holding Limited на рівні 8 млрд кубометрів.

"Баланс прийняли." Нафтогаз "- 27 млрд (кубометрів), Ostchem Holding Limited - 8 млрд кубометрів газу", - сказав міністр.

Як повідомлялося, проект балансового надходження і розподілу природного газу на 2012 рік передбачав, що в цілому Україна в поточному році буде потрібно 62,998 млрд кубометрів природного газу, з яких газ власного видобутку складе 20,995 млрд кубометрів, імпорт - 33,9 млрд кубометрів, ще 8,143 млрд кубометрів передбачається відібрати з підземних сховищ газу.

Прогнозні річні баланси надходження і розподілу природного газу розробляють Міністерство енергетики та вугільної промисловості, Міністерство економічного розвитку, Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики (НКРЕ), спільно з НАК "Нафтогаз України", а затверджує уряд.

Контроль над дотриманням прогнозного річного балансу надходження і розподілу природного газу по Україні покладено урядом на Міненерговугілля, Мінекономіки та НКРЕ.

Як відомо, згідно із контрактом між "Нафтогазом" і "Газпромом", Україна повинна щороку купувати 52 млрд кубометрів газу із можливістю зниження цього обсягу на 10%.

Водночас, Україна в 2012 і 2013 роках планує скоротити закупівлі природного газу в "Газпрому" до 27 млрд кубометрів через його дорожнечу.

Тим часом, у "Газпромі" чекають, що Україна в 2012 році споживе не менше 40 млрд кубометрів газу.