Другу "вишку Бойка" назвуть "Незалежність"

Вівторок, 19 червня 2012, 15:41

ДАК "Чорноморнафтогаз" підвело підсумки конкурсу на краще ім'я для нової самопідйомної плавучої бурової установки (СПБУ) - другої високотехнологічної бурової установки, закупленої підприємством.

Журі "Чорноморнафтогазу" зупинило свій вибір на назві "Незалежність", йдеться у повідомленні компанії.

За даними компанії, автор цієї назви - 15-річна школярка Наталія Лехман з Миколаївської області.

За краще ім'я для другої СПБУ "Чорноморнафтогазу" журі конкурсу вирішило нагородити Наталю Лехман персональної стипендією на перші два роки її навчання у ВНЗ.

Нагадаємо, перша з двох придбаних "Чорноморнафтогазом" в минулому році СПБУ – "Петро Годованець" - названа на честь піонера нафтогазорозвідки на шельфі Чорного моря Петра Петровича Годованця, який брав участь у відкритті всіх великих родовищ на чорноморському і азовському шельфі.

Як відомо, бурові установки, закуплені "Чорноморнафтогазом" також називають "вишками Бойка" на честь міністра енергетики та вугільної промисловості Юрія Бойка.

Це словосполучення є одним із символів тендерної корупції в Україні.

У 2011 році "Чорноморнафтогаз" на тендері придбав дві морські бурові установки за ціною 400 млн доларів кожна.

У першому тендері "Чорноморнафтогазу" взяли участь тільки дві, пов’язані між собою фірми. Ціна установки (400 млн доларів) виявилася на 150 млн доларів вищою, ніж у виробника.

У другому тендері взяли участь три посередники.

ЗМІ стверджували, що ринкова ціна другої установки також коливається близько 200 млн доларів. Натомість переможцем виявилася "Ризька судноверф" із ціною близько 400 млн доларів.