Facebook придбав розробника сервісу розпізнавання облич

Вівторок, 19 червня 2012, 11:53

Найбільша у світі соціальна мережа Facebook Inc. придбала розробника технологій розпізнавання облич Face.com.

Про це написав глава ізраїльської компанії Джил Хірш у своєму блозі в понеділок, повідомляє агентство "Интерфакс".

Face.com, яка була заснована всього три роки тому і вже якийсь час надавала технології розпізнавання облич Facebook, в результаті операції може бути оцінена в десятки мільйонів доларів. У пресі називаються суми в 80-100 млн доларів.

Розроблений Face.com додаток Klik дозволяє користувачам мобільних пристроїв автоматично надавати завантажуваним у Facebook фотографіям мітки з іменами своїх "друзів" і прив’язувати до зображень посилання на їхні сторінки.

Нині користувачами Klik є 125 тис. осіб по всьому світу.

Facebook вперше запропонував своїм користувачам можливість автоматичного присвоєння фотографіям так званих тегів (активних посилань на сторінки "друзів) в грудні 2010 року.

Частина технології була надана Face.com, придбання якої дозволить удосконалити сервіс, за допомогою якого, тепер, зокрема, можна буде визначити настрій людини в момент, коли був зроблений його знімок.

Втім, технологія розпізнавання осіб має не лише прихильників, а й противників, в першу чергу серед тих, хто вважає, що такий сервіс порушує їх право на особисте життя.

Побоювання були підтримані регуляторами в ЄС, які почали перевірку стосовно Facebook, і в США, де низка організацій звернулися у Федеральну комісію з торгівлі із позовом проти соцмережі, звинувативши ту у "фактичному скасуванні всякої видимості користувальницького контролю над можливістю ідентифікації із використанням власного зображення".

У вересні 2010 року стало відомо, що частку в Face.com придбав "Яндекс", тоді в рамках другого раунду залучення інвестицій стартап отримав 4,3 млн доларів від "Яндекса" й інвесткомпанії Rhodium.

Тоді ізраїльська газета The Marker повідомила, що російська компанія і Rhodium діяли самостійно, а не в консорціумі, розмір часток нових співвласників Face.com не називався.

В рамках першого етапу залучення інвестицій Face.com вдалося отримати від інвесторів близько 1 млн доларів.

За даними різних ЗМІ, частка "Яндекса" в Face.com становить 18,4%, а загальний обсяг інвестицій, які вдалося залучити Face.com із моменту заснування, склав близько 5,3 млн доларів.

Наприкінці січня 2012 року сервіс Яндекс.Фотки запропонував користувачам технологію розпізнавання облич на базі розробок Face.com.